Gran (Picea Abies)
All produksjon foregår i dyrkingsbrett. Det innebærer at dyrkingen forgår i torv, og torvpluggen følger planta ved levering. (Derav navnet dekkrotplanter). Granplantene produseres i fire størrelser; M95 og M60, og nå også i SA121 og SA100. Betegnelsene har sin bakgrunn i antall planter pr. dyrkingsbrett.
Vi dyrker gran i både en ettårig og toårig produksjon. Såingen forgår i tre omganger avhengig av pluggstørrelse og produksjonslengde i perioden. Etter en spireperiode i veksthus, prikles plantene om i brett og settes ut til dyrking på friland hvor dyrkes plantene resten av sesongen, og hele andre sesongen. Høstsåing settes inn på fryselager og flyttes ut på friland etter prikling, og dyrkes en sesong på friland.
Over 90 % av granplantene er i dag produsert fra foredlet frø. Foredlet frø er høstet fra frøplantasjer, som består av trær utvalgt på grunnlag av ulike kvalitetsegenskaper. Foredlingen gir en betydelig vekst- og kvalitetsgevinst. Se Skogfrøverket.no. I dagens situasjon er foredlet frø tilgjengelig for alle områder opp til ca 750 moh.
Produksjonen av granplanter foregår under optimale vekstbetingelser. Spesialtilpasset gjødsel blir kontinuerlig tilsatt ved vanning, og det foretas næringsanalyser jevnlig i vekstperioden.
Plantene som leveres fra kjølelager på våren blir dyrkingstestet (RGC-metoden) før levering. Planter som legges på kjølelager blir frysetestet utover høsten for å sikre en god modning og innvintring. Alle planter blir behandlet mot gransnutebille. Det er rothalsen som behandles (fra rothalsen og 5-7 cm oppover planten). Som beskyttelse mot gransnutebille bir det brukt enten kjemisk eller mekanisk behandling.
Gran kan plantes både vår og høst. Det vil si april – juni og august – oktober (eller fram til tele/snø hindrer plantingen). Plantene som leveres for høstplanting vil være langnattsbehandlet for å fremskynde modningen. Det er viktig at gran plantes dypt (dvs.2-3 cm av rothalsen under overflaten).
M95-planten
Den vanligste plantetypen. Vanlig lengde er 20-25 cm. Minimumsgrensen er 13 cm i de fleste høydelag. I høyereliggende strøk (over 700 moh.) med lite ugraspress kan kortere planter aksepteres.
M60-planten
Denne planten er kraftigere og større enn M95-planten. Vanligvis vil det si mellom 20 og 35 cm. Den har også et større rotvolum. Hensikten er å bruke denne planten hvor det er stort ugraspress på plantefeltet, eller ved supplering.
SA121-planten
Dette er en plante tilsvarende M95, men med 121 planter i brettet. Brettet har åpning i alle sider slik at røttene vokser utover, men luftbeskjæres på vei ut. Det resulterer i mange finrøtter, godt fordelt utover hele pluggen. Planter dyrket i slike brett, har i svenske undersøkelser vist bedre overlevelse og etablering. SA121 er diagonalt ca. 38 mm, mens tvers over pluggen er den 35mm. Bør pakkes i kartong for å unngå av pluggen blir klemt sammen. Dette for best plantekvalitet og vitalitet.
SA100-planten
Dette er en plante tilsvarende M60, men med 100 planter i brettet. Brettet har åpning i alle sider slik at røttene vokser utover, men luftbeskjæres på vei ut. Det resulterer i mange finrøtter, godt fordelt utover hele pluggen. Planter dyrket i slike brett, har i svenske undersøkelser vist bedre overlevelse og etablering. SA100 er ca. 45 mm diagonal, men tvers over pluggen er den 38 mm. Bør pakkes i kartong for å unngå av pluggen blir klemt sammen. Dette for best plantekvalitet og vitalitet.
Furu (Pinus Sylvestris)
Vi dyrker alle furuplanter i en 1-årig produksjon, i SA121 brett. Såingen forgår i midten av April. Etter en spireperiode i veksthus, settes plantene ut til dyrking på friland. Her dyrkes plantene resten av sesongen.
Vi anbefaler å plante furu på våren eller sent på høsten. I og med at det er en 1-årig produksjon vil plantene trenge tid utover høsten for modning og innvintring.
Juletreplanter – gran
Vi produserer vanlig gran til juletredyrking.
Proveniensen L2 som egentlig er bestandsfrø fra Nord-Trøndelag, produseres spesielt for juletredyrking. Hensikten med å flytte en proveniens fra nordligere breddegrader sørover som i dette tilfellet, er å kunne produsere en plante som vokser noe tregere. Dette gir et grantre med tettere greinkranser og dermed et finere juletre. Noe av samme effekten kan en få ved å bruke bestandsfrø på Østlandet fra høyereliggendeområder og flytte ned til lavere høydelag. En slik plante vil imidlertid starte å vokse tidligere på våren enn stedegne provenienser, noe en bør ta hensyn til hvis det er fare for vårfrost i området. L2 produseres i M60-størrelse.
Stange jul er en juletreklon som er aktuell i lavereliggende strøk. Det er foredlet frømateriale fra kontrollerte krysninger fra Stange frøplantasje. Frømaterialet har vist å gi større utbytte av juletrær, både på Øst- og Vestlandet. Flere klonavkom er tilgjengelige.
Fjelledelgran er ett populært treslag for juletredyrkere. Det er stor etterspørsel av planter, av ulike provenienser. Treslaget er godt tilpasset ett innenlandsklima, og er også ett godt alternativ for juletredyrkere i høyereliggende strøk. Skogplanter Østnorge fører for tiden ikke fjelledelgran.
Hvis ønskelig har vi mulighet til å skaffe flere juletreslag. Ta kontakt med oss.
Alle juletreslagene pakkes og leveres i sponkasser à 300 stk (mindre kvantum kan kjøpes om ønskelig). Alle planter blir behandlet mot snutebille. Det er rothalsen som behandles (fra rothalsen og 5-7 cm oppover planten). Det er viktig å bruke hansker ved planting.
Det er avgjørende at plantene er godt tildekket under transport for å unngå uttørking. Planter i vekst skal ikke lagres mørkt. Hvis planter skal lagres ute, må de lagres i skyggen og holdes fuktige. En slik lagring bør begrenses til noen få dager.
Plantekassene er merket med et eget produksjonsnummer.
Skogeieren bør ta vare på dette nummeret. Planteskolen har registrert informasjon om de enkelte plantepartiene, og dette er tilgjengelig ved behov.
Lauvtrær – bjørk, lerk og svartor
Av lauvtreslag produserer vi bjørk og svartor (lerk kan produseres på bestillling) som en 1-årig produksjon. Såingen forgår i midten av Mai. Etter en spireperiode i veksthus, settes plantene ut til dyrking på friland. Her dyrkes plantene resten av sesongen. All produksjon av lauvtreplanter foregår i M60 torvplugg. Plantene er vanligvis 30- 40 cm lange. Produksjonen av lauvtreplanter foregår under optimale vekstbetingelser. Spesialtilpasset gjødsel blir kontinuerlig tilsatt ved vanning, og det foretas næringsanalyser jevnlig i vekstperioden.
Vi anbefaler å plante lauvtreplanter på våren. I og med at det er en 1-årig produksjon vil plantene trenge tid utover høsten for modning og innvintring. Det er en fordel å plante lauvplanter uten blad, både på bakgrunn av biologi og fordi plantene er enklere å handtere. Lauvtreplanter skal ikke plantes for dypt. Det vil si at toppen av rotpluggen skal være i nivå med bakken. Planting av lauvtre anbefales på høyere boniteter, spesielt i områder hvor det er råteproblemer for grana.
Det finnes i dag tilgjengelig foredlet frø av bjørk. For svartor er bare bestandsfrø tilgjengelig. Vi produserer bare lavlandsprovenienser, dvs for høydelag opp til ca. 400 meter over havet.
Våre lauvtreplanter pakkes og leveres i sponkasser à 300 stk (mindre kvantum kan kjøpes om ønskelig). Alle planter blir behandlet mot snutebille. Det er rothalsen som behandles (fra rothalsen og 5-7 cm oppover planten). Derfor er det viktig å bruke hansker ved planting.
Det er avgjørende at plantene er godt tildekket under transport for å unngå uttørking. Planter i vekst skal ikke lagres mørkt. Hvis planter skal lagres ute, må de lagres i skyggen og holdes fuktige. En slik lagring bør begrenses til noen få dager.
Plantekassene er merket med et eget produksjonsnummer. http://www.skogfroverket.no/ (se referansenummer) Skogeieren bør ta vare på dette nummeret. Planteskolen har registrert informasjon om de enkelte plantepartiene, og dette er tilgjengelig ved behov. Plantene som leveres fra kjølelager på våren blir dyrkingstestet før levering.
Planteredskap
Bruk av riktig planteredskap er viktig. Vi har følgende redskap til salgs:
- Hullpipe. Brukes til vanlig planting. Den er utstyrt med et skjær for fjerning av torv etc. Dette fungerer også som fotfeste når man presser spissen ned i jorda.
- Hullpipespissen er utskiftbar og kan kjøpes separat til M95/SA121 hullpipe. Den bør files jevnlig slik at spissen holdes skarp.
- Planterør. I markberedte områder vil planterøret være å foretrekke. Det gir både raskere og enklere planting, samtidig som det er lettere å lage dypere hull tilpasset granplanting. Dette krever imidlertid at det ikke er for mye stein . Planterøret koster noe mer ved innkjøp.
- Bæremeis for lettere frakt ut i felt av kartong.
- Plantebelte brukes for å bære planter under plantingen. Et belte med lommer festet rundt livet, gjør det mulig å bære med seg opp mot 200 planter ut på feltet.
- Bæresekk brukes for bæring av et større antall planter.
- Teleskopstang benyttes for å estimere et ca. treantall pr. dekar ved å telle antall trær innenfor sirkelen på 3,99m.
Plantene pakkes om i planteskolen og leveres i sponkasser eller kartong. En kasse gran inneholder 300 M60 planter eller 500 M95 planter. (Mindre kvantum kan kjøpes om ønskelig). En kartong inneholder 150 SA121 planter eller 100 SA100 planter. Av hensyn til plantens kvalitet og vitalitet er det best å pakke SA121 og SA100 i kartong.
Alle planter blir behandlet mot snutebille, enten med Conniflex eller kjemisk etter forespørsel.
Sikker transport er en forutsetning for å bevare plantekvaliteten fram til plantetidspunktet. Det er avgjørende at plantene er godt tildekket under transport for å unngå uttørking. Planter i vekst skal ikke lagres mørkt. Hvis planter skal lagres ute, må de lagres i skyggen og holdes fuktige. En slik lagring bør begrenses til noen få dager.
Plantekassene er merket med et eget produksjonsnummer. Skogeieren bør ta vare på dette nummeret. Planteskolen har registrert informasjon om de enkelte plantepartiene, og dette er tilgjengelig ved behov.